Τρίτη, Μάρτιος 20, 2018

Αναζήτηση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΠΔ

Κείμενο Θέσεων, του Επικεφαλής Παράταξης ΔΚΜ

Σε όσους αναρωτιούνται , καλοπροαίρετα πάντα για τις προτάσεις της ΔΚΜ, μου δίνουν την ευκαιρία να απαντήσω και στο ερώτημα γιατί στις προηγούμενες και σε αυτές τις εκλογές του συλλόγου μας κατεβαίνουμε σαν ΔΚΜ και όχι με μία πιο ελκυστική ονομασία πχ όπως ανεξαρτητοι κατι...

Ένα απο τα κύρια προβλήματα μας σαν ειδικότητα δεν είναι ήταν, το γνωστικό μας υπόβαθρο ή το πόσο καλοί επαγγελματίες είμαστε. Δόξα το θεό το έχουν αποδείξει οι απόφοιτοί μας χρόνια τώρα.

Ενα απο τα κύρια προβλήματα μας ήταν η ίδια η δομή του συστήματος αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και η θέση μας σαν ειδικότητα στο ίδιο το ΤΕΕ.

Οταν ειδικότητες χρόνια τώρα συγκρούονται φανερά ή λιγότερα φανέρα για τα δικά τους Ε.Δ , βλέπε Π.Μ, ΑΜ, ΑΓΤ, φανταστείτε πως έβλεπαν εμάς την μικρή σε αριθμό αποφοίτων ειδικότητα να διεκδικεί δικαιώματα ΜΜ.

Επομένως η συνδικαλιστική μας παρουσία όσων , έχουν το μεράκι να σπαταλάνε απο τον προσωπκό τους χρόνο, στο ΤΕΕ και στις παρατάξεις που το αποτελούν έχει την ιδιαίτερη σημασία του.

Το γεγόνος αυτό οδήγησε τους περισσότερους απο εμας να ενταχθουμε στην ΔΚΜ και να διεκδικήσουμε την παρουσία μας αλλά και την αναγνώριση των ΜΠΔ σαν μία υπολογίσημη δύναμη. Το ίδιο φαντάζομαι ισχύει και με τα υπόλοιπα παιδια που βρίσκονται στις άλλες παρατάξεις ,ΔΗΠΑΜ, ΡΠΜ, ΔΥΣΗΜ ,ΑΚΜΗΝ κτλ. Η ισχυρή παρουσία μας στα ψηφοδέλτια αυτά δίνει την δυνατότητα μας σαν ΜΠΔ να προασπιζόμαστε εκτος των άλλων την ειδικότητα μας.

Στην δική μας σκέψη η παρουσία μας σαν ΔΚΜ δυναμώνει ακόμα περισσότερο την φωνή μας στο σύστημα ΤΕΕ και στην ίδια την παράταξη της ΔΚΜ. όσον αφορά την ΔΚΜ και τις προτάσεις μας, η σελίδα μας είναι www.dkm.gr στην οποία όποιος ενδιαφερεται μπορεί να μας γνωρίσει καλύτερα.

Όσον αφορά τον σύλλογο μας, αυτό στο οποίο εργαστήκαμε μαζί με τους άλλους συναδέλφους στο Διοικητκό συμβούλιο είναι η καλυτερη οργάνωση του, οργανωμενο μητρωο, άνοιγμα δύο επιπλεον πόλεων για τις εκλογες, επίλυση προβλημάτων κτλ.

Για εμάς ο σύλλογος δεν σημαίνει μόνο επαγγελματικά δικαιώματα αλλά ένας κόμβος οργάνωσης , επαγγελματικής αλληλο υποστήριξης , και προωθησης των ΜΠΔ. Τα επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν στην αιχμή του δόρατος απασχόλησης του ΔΣ και είτε με την πληρη αναγνωρισης μας με το σημερινό status είτε με την προσθήκη της λέξης μηχανολόγος στην ονομασία μας με παράλληλη εξασφάλιση όλων των αποφοίτων μας , εμείς με την παρουσία μας στο ΔΣ, στην ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ στο ΤΕΕ, είτε στην Διοικούσα του ΤΕΕ (για όσους το καταφέρουν) θα είμαστε ΑΡΩΓΟΣ.

Κώστας Ξιφαράς

 

Έντυπο θέσεων παράταξης "Αγώνας Δικαιωμάτων"

Vakondios theseis 2017

 

Προεδρικό Διάταγμα για Επαγγελματικά Δικαιώματα ΜΠΔ με το Ν.4439 | Συντονισμός ΤΕΕ/Συλλόγων

Την Τετάρτη 11/1 έγινε στο ΤΕΕ σύσκεψη Προέδρων Συλλόγων υπό τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γ.Στασινό και το μέλος της Διοικούσας Αντ.Μοροπούλου, που είναι αντίστοιχα εκπρόσωπος του ΤΕΕ και αναπληρώτρια, στις Επιτροπές του Ν.4439.

Υπενθυμίζεται ότι με το ν.4439 από τον Ιούλιο 2017:

 • Ιδρύεται βασική ειδικότητα ΜΠΔ στο ΤΕΕ.
 • Για κάθε μία από τις βασικές ειδικότητες θα συσταθεί 9μελής Επιτροπή που θα εξετάσει και ψηφίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με βάση όσα θα υποβάλει 3μελής ομάδα εργασίας που συνθέτουν Σύλλογος και Σχολές. Στην Επιτροπή έχει μία ψήφο ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η δρομολόγηση συντονισμού:

 • Για τη συνεργασία των Συλλόγων ενόψει της λειτουργίας των Επιτροπών, όπως και
 • Για τη συστηματική πληροφόρηση του εκπροσώπου του ΤΕΕ για την υποστήριξη/ψήφιση των αιτημάτων των ειδικοτήτων

Από πλευράς Συλλόγου, ζητήσαμε διευκρινίσεις, λάβαμε διαβεβαιώσεις όπως και θέσαμε προϋποθέσεις στα ακόλουθα:

 1. Το ΤΕΕ τελικώς αποδέχεται το Ν.4439 και θα ακολουθήσει τα οριζόμενα σε αυτόν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ.
 2. Οι εκπρόσωποι στις συναντήσεις του συντονιστικού να είναι οι ίδιοι που συμμετέχουν εκ μέρους των Συλλόγων στις Ομάδες Εργασίας.
 3. Οι απόψεις των εκπροσώπων θα πρέπει να είναι δεσμευτικές ώστε να μην λέγονται άλλα στις συναντήσεις και άλλα να φτάνουν στην Επιτροπή. Και φυσικά να μην επιτραπούν παρασκηνιακές/εκ των υστέρων παρεμβάσεις.
 4. Οι Σύλλογοι να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν ως το τέλος στις Επιτροπές του νόμου, ώστε να μην υπονομευθεί η διαδικασία (που θα σήμαινε ότι το Υπουργείο θα αποδώσει δικαιώματα μόνο του για όλους).

Μερικά σημαντικά στοιχεία επί της δημιουργίας των 4 νέων ειδικοτήτων:

 1. Ως ΠΣΜΠΔ, ζητήσαμε το ΤΕΕ να προβλέψει και το ενδεχόμενο πρότασης νομοτεχνικών βελτιώσεων, για την περίπτωση που διαφανεί ότι δεν εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματά μας (μετονομασία, επανένταξή μας στους ΜΜ κλπ).
 2. Μέλη του ΔΣ του ΠΣΔΜΗ είχαν ζητήσει στο ΔΣ αλλά και στο Υπουργείο να ορίσει ο ΠΣΔΜΗ εκπρόσωπο στην Επιτροπή για τα θέματα των ΜΠΔ και όχι ο Σύλλογός μας, πρόταση άκρως αυθαίρετη που προφανώς δεν προχώρησε.
 3. Στην ειδικότητα των Μηχανολόγων Αεροναυπηγών συζητείται ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί διακριτή ειδικότητα, όπως απέκτησαν οι ΜΠΔ.

Ήδη ορίστηκαν οι επόμενες συναντήσεις του Συντονιστικού για τις 24/1 και 7/2.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΣΜΠΔ θα επιμείνει στην υποβολή και πλήρη εφαρμογή του περιεχομένου Άρθρου 6 του σχεδίου ΠΔ, όπως το διαπραγματευτήκαμε το 2015-2016.
Οι ΜΠΔ θα κατοχυρώσουν όλα τα Επαγγελματικά Δικαιώματά τους με νόμο και ΠΔ.

Δημήτρης Κουτσοθεόδωρος
Πρόεδρος ΔΣ ΠΣΜΠΔ | Εκπρόσωπος στην Ομάδα Εργασίας ΜΠΔ του Ν.4439

   

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Στην αυγή του 2017, ας ξεκινήσουμε

να θέσουμε νέους στοχους,

να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας,

να στηρίξουμε συναδέλφους μας,

να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο.

Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου

Καλή χρονιά σε όλες και όλους τους ΜΠΔ και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

ΝΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

ΝΕΑ ΤΟΥ PATHFINDER

ΚΑΙΡΟΣ

FORUM ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

forum

FACEBOOK

Facebook Image

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

Θέλετε να εγγραφείτε στο Μητρώο Μελών του συλλόγου;
Δείτε εδώ ποιές είναι οι προϋποθέσεις και η διαδικασία...

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Σε ποιό τμήμα ΜΠΔ σπουδάσατε;