Προεδρικό Διάταγμα για Επαγγελματικά Δικαιώματα ΜΠΔ με το Ν.4439 | Συντονισμός ΤΕΕ/Συλλόγων

Την Τετάρτη 11/1 έγινε στο ΤΕΕ σύσκεψη Προέδρων Συλλόγων υπό τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γ.Στασινό και το μέλος της Διοικούσας Αντ.Μοροπούλου, που είναι αντίστοιχα εκπρόσωπος του ΤΕΕ και αναπληρώτρια, στις Επιτροπές του Ν.4439.

Υπενθυμίζεται ότι με το ν.4439 από τον Ιούλιο 2017:

 • Ιδρύεται βασική ειδικότητα ΜΠΔ στο ΤΕΕ.
 • Για κάθε μία από τις βασικές ειδικότητες θα συσταθεί 9μελής Επιτροπή που θα εξετάσει και ψηφίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με βάση όσα θα υποβάλει 3μελής ομάδα εργασίας που συνθέτουν Σύλλογος και Σχολές. Στην Επιτροπή έχει μία ψήφο ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η δρομολόγηση συντονισμού:

 • Για τη συνεργασία των Συλλόγων ενόψει της λειτουργίας των Επιτροπών, όπως και
 • Για τη συστηματική πληροφόρηση του εκπροσώπου του ΤΕΕ για την υποστήριξη/ψήφιση των αιτημάτων των ειδικοτήτων

Από πλευράς Συλλόγου, ζητήσαμε διευκρινίσεις, λάβαμε διαβεβαιώσεις όπως και θέσαμε προϋποθέσεις στα ακόλουθα:

 1. Το ΤΕΕ τελικώς αποδέχεται το Ν.4439 και θα ακολουθήσει τα οριζόμενα σε αυτόν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ.
 2. Οι εκπρόσωποι στις συναντήσεις του συντονιστικού να είναι οι ίδιοι που συμμετέχουν εκ μέρους των Συλλόγων στις Ομάδες Εργασίας.
 3. Οι απόψεις των εκπροσώπων θα πρέπει να είναι δεσμευτικές ώστε να μην λέγονται άλλα στις συναντήσεις και άλλα να φτάνουν στην Επιτροπή. Και φυσικά να μην επιτραπούν παρασκηνιακές/εκ των υστέρων παρεμβάσεις.
 4. Οι Σύλλογοι να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν ως το τέλος στις Επιτροπές του νόμου, ώστε να μην υπονομευθεί η διαδικασία (που θα σήμαινε ότι το Υπουργείο θα αποδώσει δικαιώματα μόνο του για όλους).

Μερικά σημαντικά στοιχεία επί της δημιουργίας των 4 νέων ειδικοτήτων:

 1. Ως ΠΣΜΠΔ, ζητήσαμε το ΤΕΕ να προβλέψει και το ενδεχόμενο πρότασης νομοτεχνικών βελτιώσεων, για την περίπτωση που διαφανεί ότι δεν εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματά μας (μετονομασία, επανένταξή μας στους ΜΜ κλπ).
 2. Μέλη του ΔΣ του ΠΣΔΜΗ είχαν ζητήσει στο ΔΣ αλλά και στο Υπουργείο να ορίσει ο ΠΣΔΜΗ εκπρόσωπο στην Επιτροπή για τα θέματα των ΜΠΔ και όχι ο Σύλλογός μας, πρόταση άκρως αυθαίρετη που προφανώς δεν προχώρησε.
 3. Στην ειδικότητα των Μηχανολόγων Αεροναυπηγών συζητείται ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί διακριτή ειδικότητα, όπως απέκτησαν οι ΜΠΔ.

Ήδη ορίστηκαν οι επόμενες συναντήσεις του Συντονιστικού για τις 24/1 και 7/2.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΣΜΠΔ θα επιμείνει στην υποβολή και πλήρη εφαρμογή του περιεχομένου Άρθρου 6 του σχεδίου ΠΔ, όπως το διαπραγματευτήκαμε το 2015-2016.
Οι ΜΠΔ θα κατοχυρώσουν όλα τα Επαγγελματικά Δικαιώματά τους με νόμο και ΠΔ.

Δημήτρης Κουτσοθεόδωρος
Πρόεδρος ΔΣ ΠΣΜΠΔ | Εκπρόσωπος στην Ομάδα Εργασίας ΜΠΔ του Ν.4439

Start typing and press Enter to search